Ga naar content
Tekst - Algemene tips voor de tuin

Onderhoud van de tuin in juli en augustus

je tuin zal je rijkelijk belonen als je ook in de zomermaanden regelmatig wat onderhoud pleegt. Houd dit lijstje er voor het gemak bij:

  • Probeer onkruid altijd meteen weg te halen zodra je het ziet. Niets is zo frustrerend dan urenlang met dit klusje bezig te zijn.
  • Zie je uitgebloeide bloemen? Haal ze weg. De tuin knapt ervan op en soms komt er nog een tweede (of zelfs derde) bloeiperiode achteraan.
  • Sommige planten en heesters mag je ook snoeien in augustus. De blauwe regen mag bijvoorbeeld een stuk worden teruggesnoeid en ook van de lavendel, buxus en coniferen kun je een stukje afhalen.
  • Op warme dagen hebben planten in kuipen en potten het moeilijk. Geef ze zo nodig twee keer per dag water en vergeet ook de potten boven je hoofd niet, die hebben het vaak nóg zwaarder omdat ze sneller uitdrogen. Tot september kun je de planten in bakken ook wat vloeibare mest geven, daarna breekt de rustperiode aan en is dit niet meer nodig.
  • Heb je hortensia’s in de tuin? Geef die dan speciale mest, zoals deze voor blauwe hortensia’s die ervoor zorgt dat ze blauw blijven.
  • Vaste planten kun je nu verjongen en vermeerderen door de kluit te delen. Vergeet niet om de planten daarna een flinke scheut water te geven.
  • Stekken kan nu ook met de geranium, lavatera, fuchsia, lavendel en buxus.
  • Ben je gek op voorjaarsbollen? Ze kunnen begin september al de grond in, dus wees op tijd met bestellen.
  • Maai het gras tijdens warme en droge perioden niet te kort om verbranding en verkleuring te voorkomen. Maai het liefst aan het einde van de dag als de zon niet meer vol op het gras staat

Pluktuin

Wanneer je een stukje tuin hebt gereserveerd om te moestuinieren, dan weet je dat er genoeg te doen is in de zomermaanden. Het is namelijk oogstijd! De tomaten, courgettes, rucola, paprika en verse kruiden pluk je nu. Ook de appels zijn als het goed nu ook op hun lekkerst. Als het steeltje kan worden geknakt, zijn ze er klaar voor. En heb je een bloemenborder? Dan is het nu vast feest in je tuin!

Wil je volgend jaar weer genieten van een volle border, probeer dan de bloemenzaden op te vangen en te drogen. Bij sommige planten, zoals lupine en de stokroos, moet je een handje helpen. Bij het leeuwenbekje, cosmea en veel andere veldbloemen laten ze vanzelf los als je er een beetje aan schudt. Laat de zaden goed drogen op een krant en verzamel ze daarna in een envelop. Vergeet niet de naam van de plant te noteren.

 

Voor de plantenoppas

Ben je deze zomer een paar weken op pad en ga je de tuin tijdelijk overgedragen? Zorg er dan voor dat de oppas weet wat er wel en niet hoeft te gebeuren. Zet de bakken en potten zoveel mogelijk bij elkaar om het werk wat makkelijker te maken en maak een lijstje van welke bloemen en groentes geplukt kunnen worden. Maai het gras nog even de avond voordat je vertrekt en trek er hier en daar nog wat onkruid uit. Zo begint de tuinoppas optimistisch aan deze klus.

 

Jan van Gent Tuinen logo
Jan van Gent Tuinen

Direct contact

Jan van Gent Tuinen logo
Jan van Gent Tuinen

Videogalerij

videos

 

Jan van Gent Tuinen logo
Jan van Gent Tuinen

Terugbelverzoek

Vul uw contactgegevens in
Jan van Gent tuinen icon
Tekst - Over ons
Over Jan van Gent Tuinen

Wie zijn wij?

Op onze website kunt u zien wat wij voor uw tuin kunnen betekenen. Niet alleen voor het ontwerp, de aanleg en het advies maar ook voor het onderhoud van uw tuin bent u bij ons aan het juiste adres.

Mede door onze persoonlijke aandacht en vakkennis garanderen wij u een tevreden resultaat. Indien u naar aanleiding van de informatie op deze website contact met ons wilt opnemen, dan kan dat via de gegevens op onze contactpagina.

U kunt ons natuurlijk ook bellen.

Jan van Gent Tuinen logo
Jan van Gent Tuinen
Lees meer
Jan van Gent tuinen icon Jan van Gent tuinen icon Jan van Gent tuinen icon
Jan van Gent tuinen icon Jan van Gent tuinen icon

Interesse in ons werk?

3 groenblijvende leibomen geplant om enigszins het zicht in de tuin te belemmeren.  Goed voor de natuur en voor de privacy! 🌳.
Groendakje aangelegd bij appartementen complex.
Nette tuinkast gemaakt met planken erin 😎