Algemene tips voor de tuin

Het bijhouden van uw tuin omvat een groot aantal taken, waarvan snoeien één van de belangrijkste is. Het snoeien van uw bomen en struiken kan echter niet op een willekeurig moment van het jaar gebeuren. Elke plant heeft een periode waarin het snoeien zorgt voor een gezonde groei en verjonging. Daarmee is meteen het grootste misverstand over snoeien uit de wereld geholpen; snoeien is niet alleen voor het plaatje maar vooral voor de gezondheid van uw planten!

Het voorjaar

In het vroege voorjaar is het tijd om een groot aantal planten onder handen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de grootbloemige hortensia, andere heesters en struikrozen. U kunt bij voorkeur beter geen bomen snoeien in deze periode. Dat komt omdat bomen in het voorjaar een sterke sapstroom hebben waardoor ze bij snoeien veel vocht en voedingsstoffen verliezen.

Snoeitechniek

Zoals hierboven gezegd: snoeien betekent meer dan een mooie vorm in uw planten knippen. Elke plant vereist een andere behandeling. Voor hagen geldt: verwijder de dode takken en houdt het centrum van de plant vrij. Zo kan de plant “ademen” en blijft deze mooi en vitaal. Dus verwijder scheuten die naar binnen groeien. Heesters en vaste planten, zoals lavendel of vlinderstruiken kunnen flink worden teruggesnoeid om ruimte te maken voor nieuwe scheuten. Bij andere planten kunt u het beste deze vuistregel gebruiken: bloeit de plant op de scheuten van hetzelfde jaar betekent in het voorjaar snoeien. Bloeit de plant echter op scheuten van het voorgaande jaar, snoei deze dan kort na de bloeiperiode.

Rozen

Ook uw rozenstruik kan in het vroege voorjaar een snoeibeurt gebruiken. Zo krijgen nieuwe scheuten een kans om te bloeien later in het jaar. Snoei de rozenstruik flink terug tot drie tot vijf ogen. Klimrozen kunt u ook terug snoeien, beperk dit wel tot de uitlopers en blijf van de doorgaande takken af. Daar kunt u in het volgende seizoen mee aan de slag.