Algemene tips voor de tuin

Snoeien in september, oktober en november

De prachtige zomertuin begint zijn frisse kleuren te verliezen, langzaam beginnen de bladeren te verkleuren: de herfst is in aantocht. In dit seizoen zal er niet meer zo wild gegroeid en gebloeid worden, dat betekent dat u wat minder hoeft te snoeien. Toch verdient een aantal planten nog uw aandacht.
Ten eerste kunt u wat werk doen aan de grote heesters in uw tuin. De harde najaarswind kan een hoop schade aanrichten aan hoge planten. U kunt de heesters het beste flink terugsnoeien voor een betere stabiliteit. Weer geldt: uitlopers en naar binnen groeiende scheuten verwijderen. Ook kunt u oude takken tot aan de grond wegsnoeien, om nieuwe groei te bevorderen. Heeft u uw klimrozen vrij laten doorgroeien in de zomer dan kunt u deze nu flink gaan snoeien.

Snoeien van hagen en fruitstruiken

Coniferenhagen kunnen in het najaar ook een snoeibeurt gebruiken, dan heeft u er tot aan de zomer geen omkijken meer naar. Zorg ervoor dat de hagen aan de basis breder zijn dan in de top, zodat ook deze planten goed bestand zijn tegen het zware herfstweer. Hetzelfde geldt voor andere heggen die in de winter groen blijven.
De herfst is natuurlijk ook het fruitseizoen. Na de oogst kunt u uw bramen, frambozen en zwarte bessen terug gaan snoeien. Oude takken die vruchten hebben gedragen kunnen eraf en nieuwe scheuten moeten de kans krijgen zich door te ontwikkelen voor volgend jaar. Wacht bij planten die blad verliezen wel even tot dit gebeurd is, anders zou je de gezondheid van deze planten kunnen aantasten.

Selectief snoeien van planten en bomen

U kunt ervoor kiezen om planten die een beetje verpieterd zijn of hun blad hebben verloren terug te snoeien, maar u kunt er ook voor kiezen om hiermee te wachten tot het volgend voorjaar. De keuze is aan u; als u de planten laat zoals ze zijn biedt dit wel meer beschutting voor dieren, het ziet er alleen wat slordiger uit in de herfst. En als de dagen korter worden dient zich een nieuwe taak aan: het snoeien van de bladverliezende bomen.