Algemene tips voor de tuin

Rustperiode?

Het winterseizoen betekent voor uw tuin een rustperiode. Maar voor u is er nog genoeg werk aan de winkel. Want in de winter zijn de bomen aan de beurt voor een grote beurt. Als u loofbomen heeft die kaal zijn in de winter, is dit de periode dat de sapstroom in de boom stilstaat. Dit betekent dat het snoeien –en het ‘verwonden’ van de boom – een minder dramatisch effect heeft dan in de zomermaanden. Laat u voordat u begint dus goed informeren over de sapstroom van uw bomen om zo het beste moment te bepalen voor de snoei. Maar hoe moet u dat aanpakken, een boom snoeien?

Techniek

Om te beginnen moet u weten welke takken u moet snoeien. Begin met takken die te laag hangen of te ver uitgroeien waardoor de boom uit balans is. Het snoeien van een boom is voornamelijk voor het uiterlijk maar u kunt ook de boom helpen gezond te blijven. Dit heet verjongingssnoei en het betekent dat u nieuwe groei in de boom stimuleert door de juiste delen weg te snoeien zodat de boom nieuwe scheuten kan ontwikkelen.

Begeleiding

Jonge bomen hebben begeleiding nodig om een mooi evenwichtig uiterlijk te krijgen op latere leeftijd. Belangrijk bij begeleidingssnoei is dat er geen zware takken laag bij de grond gaan groeien. Deze kunt u het beste op jonge leeftijd al verwijderen. Ook takken die de kroon van de boom verstoren of op een andere manier het evenwicht in de boom verstoren moeten worden verwijderd. Als u een wat oudere boom heeft moet u op een andere manier snoeien. Het bladerdek van de boom moet jaarlijks worden uitgedund. Als u dit nog niet eerder heeft gedaan kunt u het beste een vakman laten beoordelen wat het beste is voor de boom.

Snoeigereedschap

Wanneer u aan het snoeien bent is het noodzakelijk dat u het juiste snoeigereedschap gebruikt zoals heggenscharen, buxusscharen en takkenscharen. Voor elke snoeiklus is een ander snoeigereedschap het beste geschikt. Met het juiste snoeigereedschap kunt u de bomen, planten en bloemen in uw tuin op de best mogelijke manier snoeien.